Függönyt fel! – Színházi Világnap

A fenti felszólítás általában a színházi ügyelőktől hallható egy-egy előadás megkezdésekor, de ez a címe Michael Frayn egy igen szellemes komédiájának is.

A felszólítás apropóját most mégis inkább az adja, hogy március 27-én ünnepli és köszönti a világ a színházművészetet.

A Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója 1957. március 27-én volt, majd négy évvel később a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése úgy határozott, hogy a színházi világnap március 27-én legyen. 1978 óta ezen a napon a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik a színházművészet alakítóit, szereplőit, rajongóit. A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színház – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

A Gépipariban a színházművészet nagy tiszteletnek és rajongásnak örvend: évek óta része a színházlátogatás kulturális és osztálykirándulásoknak (Operakaland, budapesti kirándulások), a diákok rendszeresen találkoznak beavató színházzal osztályfőnöki órán, és többen váltanak ifjúsági bérletet is a helyi előadásokra.

A színházművészetről emlékezik meg egy iskolai kiállítás is, amelyet a színházi világnapra időzítettünk. Molnár Zoltán tanár úr a saját, nagyon gazdag magángyűjteményéből válogatott érdekes és egyedi tárgyi emlékeket: különböző műfajok színháztörténeti dokumentumai, színlapok és ismertetők láthatóak a földszinti tárlókban. Az elmúlt tíz év köszöntő üzeneteiből is olvasható néhány részlet. Azt reméljük, hogy ennek köszönhetően a fiatalok egy másik felszólítást is megfogadnak majd: Gyertek színházba!

Az eseményen készült képek itt érhetők el.

Eseménynaptár

Július 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Bázisintézmény programok

Az "Oktatási Hivatal Bázisintézménye"-ként az idei tanévben is számos érdekes programmal várjuk kedves vendégeinket iskolánkban! Részvételi szándékukat, illetve jelentkezésüket a különböző rendezvényeinkre ezen az űrlapon tudják megtenni.

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.