Idegen nyelvi képzés

Iskolánkban mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a nyelvoktatásra, akár hagyományos programokkal, folyamatos megújulással, szakképzett nyelvtanárokkal, jól felszerelt tantermekkel, beszédközpontú órákkal és életszerű szituációs gyakorlatokkal tantermeinkben és azokon kívül egyaránt.

Iskolánk minden szakján kötelező az idegen nyelv tanulása, viszont diákjaink mind az informatika, mind a gépész szakokon két idegen nyelv – angol és német – közül választhatnak.

  

  Tanulóink nagy óraszámban szerezhetik meg a nyelvtudást, a mindenkori kerettantervben meghatározott óraszámoknak megfelelően. A 2020-as tanévtől kezdve felmenő rendszerben az idegen nyelvi érettségi a 13. évfolyam végén lesz. Azon diákjainknak, akik az idegen nyelvet magasabb szinten szeretnék tanulni, lehetőségük van 11. és 12. évfolyamokon heti 2 óra emelt szintű idegen nyelv tanulására. 

Iskolánk nyelvtanárai mindnyájan jól képzett és nagy szakmai tudással rendelkező szakemberek, akik a már megszerzett tudásukat folyamatosan bővítik és fejlesztik. Folyamatosan képezik magukat, továbbképzéseken vesznek részt bel- és külföldön egyaránt, új módszereket lesnek el, amelyeket beépítenek az óráikba. Emellett sokéves vizsgáztatói tapasztalattal rendelkeznek közép- és emelt szinten, illetve nyelvvizsgán is. Ez azért is fontos, mivel vizsgáztatóként tisztában vannak a követelményekkel, és az évek alatt ennek tudatában készítik fel diákjaikat. Természetesen az elmaradhatatlan nyelvi versenyeken is szép eredményeket érnek el diákjaink.

A nyelvórák elsősorban az érettségi követelményeire épülnek (a különböző készségek, mint szövegértés, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség fejlesztése). Kiemelten fontosnak tartjuk a beszédkészség fejlesztését is, ezért az órák csoportbontásban történnek, és elsősorban beszédközpontúak életszerű szituációkkal, hogy diákjaink használható nyelvtudást szerezhessenek. Mindezt 5 jól felszerelt nyelvi laborban végezzük a legmodernebb eszközökkel (digitális tábla, laptop, tablet, projektor és mobiltelefon).


Az idegen nyelvek tanítása nemcsak a tanteremben, hanem iskolán kívül is zajlik. Munkaközösségünk egyik legfőbb célja a nyelv megtanítása mellett a nyelv megszerettetése is, hogy az „idegen” nyelv „kedves ismerőssé” váljon. Nagy hagyománnyal rendelkező programjaink városszerte ismertek. Az események eloszlanak a tanév során, hogy tanulóinkat kicsit „kizökkentsük” a néha fárasztó iskolai légkörből.

Ősszel két programot is kínálunk a diákoknak: színházlátogatás Güssingben, ahol a résztvevők egy musical előadást tekinthetnek meg német és angol nyelven, mindig valamilyen extra programmal kiegészítve.

A másik őszi programunk egy egynapos buszos kirándulás Grazba, amely már 2006 óta az iskola egyik legkedveltebb kirándulása. Évente 130-140 tanuló vesz részt rajta, és óriási motivációt jelent diákjainknak az idegen nyelvek tanulásához.

Télen az iskolai sítábor egyben nyelvi tábort is jelent, hiszen a részt vevő diákok élő környezetben gyakorolhatják a nyelvet, összekötve a sportot a nyelvtanulással.

Gondolunk az utánpótlásra is: évek óta minden tavasszal megrendezzük az immár hagyományosnak mondható idegen nyelvi vetélkedőnket a szombathelyi általános iskolások számára. A tanulók tanáraikkal együtt egy kellemes délutánt tölthetnek el iskolánkban, amelyet a visszajelzések is igazolnak.

Az év végén is figyelünk tanulóinkra, hiszen ekkor szervezzük meg egynapos buszos kirándulásunkat Bécsbe. 2008 óta utazunk diákjainkkal. Múzeumlátogatás, a Schönbrunn és a Práter megtekintése színesíti a programot.

Reméljük, hogy az eddig felsoroltak alátámasztják azon törekvésünket, miszerint az idegen nyelv tanítása / tanulása nemcsak a négy fal között kell hogy történjen. A fenti programok mind-mind az idegen nyelv megszerettetését és könnyebb elsajátítását segítik. Az idegen nyelvi munkaközösség tagjai pedig mindent megtesznek ezen cél elérése érdekében.

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Következő események

tanévzáró értekezlet
2024 július 01

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.