Informatikáz(z)unk magyar és délvidéki tájakon

Iskolánk pályázatot nyert a HAT-19-02 kódú HATÁRTALANUL Együttműködés középiskolák között című programban. Partnerintézményünk a vajdasági Szabadkáról az Ivan Sarić Műszaki Iskola.

A vajdasági diákok már 2019 őszén meglátogattak bennünket, de a pandémia miatt mi csak ebben a tanévben tudtuk megvalósítani a programokat.

A projektben résztvevő pedagógusok: Geröly Péter és László Rita 35 diákkal, az 5/13.B, a 12/C a 10/E és a 10/D osztályból szeptember 13-tól szeptember 17-ig tartózkodtak a Vajdaságban. Az utazást megelőzte egy előkészítő óra, melyen a pedagógusok felkészítették a tanulókat az utazásra, előadást tartottak Szerbia földrajzáról, történelméről, a határon túli magyarság helyzetéről.

Az utazás első állomása Szabadka, ahol megtekintettük a szecessziós stílusban épült Városházát, a szabadkai Népszínházat, illetve a Zsinagógát. A délután folyamán ellátogattunk Palicsra, egy gyönyörű tóhoz, ahol szabadidős program keretében lehetett élvezni a kellemes időt, a szép környezetet.

A második napon találkoztunk a partneriskola néhány képviselőjével, a diákok egy részével. Sajnos a pandémia miatt az iskolai programokat el kellett halasztani, de a szabad levegőn töltött beszélgetés is élményt jelentett mindenki számára. Ezen a napon ellátogattunk Csantavérre, megtekintettük a monumentális katolikus templomot. Még ezen a napon Zenta községben jártunk, ahol a Városháza termeiben tanulmányozhattuk Savoyai Jenő török hadsereg ellen aratott káprázatos győzelmének történetét. A kb. 50 m magas kupolából gyönyörű kilátás fogadott bennünket. Még a késői délutánon a palicsi állatkertet is megnéztük, ahol elég sok egzotikus állatot láthattunk.

A harmadik nap Belgrád, Szerbia fővárosa következett kirándulásunk programjában. A nándorfehérvári diadal helyszínén jártunk, ahol idegenvezetőnk nagyon sok érdekességet mesélt, még az érettségizett diákok is szájtátva figyeltek.

A negyedik nap a szendrői várban sétáltunk egy kellemeset, majd a kirándulás talán csúcspontjához, Galambócra utaztunk. A vár szinte a Duna folyóra épült, lenyűgöző maga az építmény. A várból kicsit távolra nézve a Vaskapu szoros is felsejlett.

Az ötödik nap a hazautazással telt, kb. 650 km utat tettünk meg Szombathelyig. Még megálltunk Péterváradon és Újvidéken, de ezeken a helyeken már nem sokat időztünk.

Geröly Péter projektvezető

 

 

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Október 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Következő események

Nyílt Napok a Gépipariban
2021 november 03
Nyílt Napok a Gépipariban
2021 november 03

Kövess minket közösségi oldalainkon:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.