Humán képzés

Hogyan lehet a műszaki érdeklődésű tanulókkal a humán tantárgyakban is sikereket elérni? Iskolánk humán munkaközössége tudatosan törekszik arra, hogy az iskolánkba járó tanulókból kikerülő jövő műszaki értelmisége meghatározó humán műveltséggel is rendelkezzen. Iskolánk egyik nevelési célja az, hogy ne csupán jó műszaki szakemberek, hanem sokoldalúan művelt fiatalok hagyják el a padsorokat, akik képesek lesznek a továbbfejlődésre, és az élet minden területén megállják majd a helyüket. Fontosnak tartjuk - többek között - az alapműveltséget, valamint a kommunikációs képességek magas szintre fejlesztését. Szakmai célkitűzéseink közé tartozik a tanulók felkészítése az érettségire, illetve az alsóbb évfolyamokon a humán tárgyak értékeinek felismertetése- mindez versenyek, vetélkedők, kulturális programok keretében.Ennek érdekében rendszeresen számos iskolán kívüli kulturális programmal színesítjük diákjaink életét, melyekre pályázatokkal igyekszünk előteremteni az anyagi forrásokat.

A humán munkaközösség sok iskolai rendezvényben érdekelt, és nem könnyű feladat hárul ránk a napi oktatási folyamatban sem: mind a történelem, mind a két tantárgyat felölelő magyar nyelv és irodalmat teljes osztálylétszámban tanítjuk. A munkaközösség feladata a különféle tantárgyi versenyekre való felkészítés mellett az iskolai rendezvények és ünnepségek szervezésében, lebonyolításában való aktív részvétel.

A tanévek során a történelmi események évfordulóihoz kapcsolódó ünnepeinkről rendhagyó módon emlékezünk meg a projektmódszer segítségével. Minden évben nagy hangsúlyt fektetünk iskolai ünnepélyeinkre (október 6., október 23., kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, március 15., magyar költészet napja, Holocaust Emléknapja). Arra törekszünk, hogy az igényesen megrendezett, mély tartalommal megtöltött rendezvények és megemlékezések olyan maradandó élményt jelentsenek tanulóink számára, melyek hangulatára évek múltán is szívesen emlékeznek vissza.A személyes élmény és tapasztalás révén szerzett ismeretek rendszerint mélyebben beivódnak a diákok emlékezetébe, ezért az emlékezéskultúra e formájára választottuk a projektmódszert. Ez a munkaforma alkalmas arra, hogy a diákok szélesebb rétegét vonja be a megemlékezésbe. (fotógaléria az eseményről)

Intézményünk nyitott az újításokra. Nem mondjuk, hogy a formális ünneplések kora lejárt, de valljuk, hogy időnként, változtatva a megszokott tevékenységeken közelebb hozzuk a történelmet diákjaink számára. 2016-ban kiemelt kulturális programként jelentkezett az ’56-os forradalom emlékének és eseményeinek méltó és rendhagyó megünneplése. Iskolánk egy interaktív emlékkiállítás létrehozásával és projektnap szervezésével tisztelgett az évforduló előtt. A rendezvény médiavisszhangja is igazolta törekvéseinket (Szombathelyi TV, Vas Népe Online, Nyugat.hu)

Az iskolánkban már évek óta hagyománnyá vált tudományokat népszerűsítő előadásainkat kísérő érdeklődés és aktív részvétel arra ösztönözte az iskola tanárait, hogy a szombathelyi fiatalok számára is biztosítson lehetőséget az ilyen típusú rendezvényeken való részvételre. Szándékainkat a „Mindentudás középiskolája” rendezvénysorozatunk keretein belül valósítottuk meg a 2011/2012-es tanévben az iskola alapítványa, a humán, a természettudományi és idegen nyelvi munkaközösségének együttműködésével. A város és a megye középiskolásainak részvételével tudományos előadásokat és azok anyagára épített vetélkedőt rendeztünk. Az előadásokat az iskola tanárai illetve tudományos szaktekintélynek örvendő meghívott előadók és neves előadóművészek prezentálták.  A vetélkedőn a város középiskoláinak legjobb diákjai versengtek a mindentudóknak járó dicsőségért. Ezt a programunkat a jövőben is szeretnénk megvalósítani. A korábbi rendezvényünk emlékezetét facebook oldalunk őrzi.

Minden évben a holokauszt áldozatai és a magyarországi deportálások emléknapja kapcsán újra és újra felvetődik, hogy miként lehetne a diákokkal úgy feldolgozni e traumatikus eseményeket, hogy az ismeretek gyarapodása mellett a nevelési, etikai aspektus is kellő hangsúlyt kapjon. Iskolánkban nagy gondot fordítunk erre akár rendkívüli történelem órák keretében.

Tevékenységeink nem korlátozódnak kizárólag az iskolai rendezvényekre és versenyekre, hanem valamennyien több szinten (városi, megyei) képviseljük intézményünket:

  • az Édes Anyanyelvünk nyelvhasználati-,
  • az Implom József helyesírási-,
  • Magyar Kultúra Napja alkalmából Körmenden rendezett versenyen,
  • a Szép Magyar Beszéd megyei versenyen,
  • történelemből a megyei és regionális versenyeken számtalan alkalommal szép eredményeket értünk el.

Szem előtt tartjuk az iskola jövőjét is. Ezt célozza a már hagyománnyá vált vetélkedő, amelyet a megye általános iskoláinak végzős diákjai számára szervezünk minden ősszel. A témák változnak, a cél ugyanaz: intézményünket megismerve minél több tanuló döntsön az itteni tanulmányok folytatása mellett.

A munkaközösség tagjai a sok feladat ellenére szívesen vesznek részt továbbképzéseken. Egy műszaki profillal rendelkező intézményben méltán lehetünk elégedettek mind a tanulók, mind a munkaközösség tagjainak munkájával. Intézményünkben a humán terület, az ezekhez a tantárgyakhoz kapcsolódó versenyek és rendezvények eredményesek. Mindez a munkaközösség tagjainak időt nem kímélő, lelkes hozzáállásának köszönhető. Sok tevékenységbe vonnak be bennünket iskolán kívül városi és megyei szinten is. Büszkék lehetünk arra is, hogy a humán munkaközösség tagjai közül kerülnek ki a továbbképzések legaktívabb résztvevői is. Örvendetes, hogy egyes rendezvényeink túllépnek az iskolai érdeklődés határán. Gondolunk itt egy–egy szervezett kiállításra, kirándulásra, előadásra.

A fentiek csak ízelítőül szolgálnak a munkaközösségben végzett tevékenységekről, de bizonyítékai annak, hogy aki a Gépiparit választja, mind reál, mind humán vagy szakmai területen talál értékes programokat, tennivalókat.

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Szeptember 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Kövess minket közösségi oldalainkon:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.