Tantestületi kirándulás 2019

Tantestületünk immár másodszor választotta úti céljául Szlovéniát, a velünk szomszédos, természeti kincsekben gazdag országot.

Trojanban elfogyasztott fánkoktól jól lakottan, ragyogó napsütésben jártuk be a Vintgar szurdokot. A Radovna folyó vájta szurdok völgyben, a folyamatosan zúgó vízesések csobogása kikapcsolóan hatott mindnyájunkra. Ragyogó színek vettek körül bennünket, a víz türkizkék, a természet őszbe forduló színárnyalatai.

Itt található Szlovénia legnagyobb vízesése: a Sum vízesés:

Bledbe érkezve a tóparti kikötőbe sétáltunk, hogy pletnával, a helyi vízi járművel a szigeten lévő Mária templomba látogassunk.

 

A szigettel kapcsolatban több legendát is mesélnek a helyiek. Az egyik, hogy ha a templomhoz vezető 99 lépcsőn a vőlegény felcipeli menyasszonyát, a házasság örökké fog tartani. A másik, hogy ha megkongatjuk a templom harangját, valóra válik egy kívánságunk. 

Este mindenki próbára tehette szerencséjét a bledi kaszinóban, persze nem feledve az alapigazságot: mindig a bank a nyerő!

Másnap a Bohinji tó partján utaztunk, a Júlia Alpok területén található Vogel hegyre. A kabinos felvonóval 1530 méter magasra jutottunk fel, a „felhők felett” jártunk.

A télen sípályaként működő hegyoldal tavasszal, nyáron és ősszel sok természetkedvelő turistát vonz.

Délután Szlovénia fővárosát, a 285000 lakosú Ljubljanát fedeztük fel közösen. Az óvárosban tett sétánk során a Ljubljanica folyó felett átívelő, ma a város egyik jelképévé vált „Sárkányos” hídon is átsétáltunk. A legenda szerint, ha szűzlány kel át a hídon, a sárkány feje megmozdul.

A város fölé emelkedő dombon épült erődöt már az illírek is megerősítették, de mai formáját csak a 16. században nyerte el. Több magyar is raboskodott falai között, közülük a leghíresebb Batthyány Lajos, az első magyar miniszterelnök. A várba a látványos, 2006-ban átadott, „üvegkocka” siklóval mentünk fel.

Haza indulás előtt ki-ki kedve szerint, sétálhatott a hangulatos utcácskákban, vagy tradicionális balkáni ételeket kóstolhatott. Sokan azzal az érzéssel hagytuk el Szlovéniát, hogy ide még egyszer visszatérünk.

Kovácsné Csiszár Ildikó, a kirándulás főszervezője

Eseménynaptár

Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Bázisintézmény programok

Az "Oktatási Hivatal Bázisintézménye"-ként az idei tanévben is számos érdekes programmal várjuk kedves vendégeinket iskolánkban! Részvételi szándékukat, illetve jelentkezésüket a különböző rendezvényeinkre ezen az űrlapon tudják megtenni.

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.