Költészet napja – irodalmi kirándulás

József Attila születésnapja 1964 óta a költészet napja hazánkban.

Ez alkalomból iskolánk 35 kilencedikes diákjával arra vállalkoztunk, hogy olyan budapesti helyszíneket látogatunk meg, amelyeken jeles irodalmi alkotók megfordultak, életük egy részét eltöltötték.

Az első úticél József Attila közelmúltban felújított szülőháza volt a Ferencvárosban. A körfolyosós pesti bérház hangulatos udvarán jólesett megpihenni a hosszú villamosozást követő séta után, odabent pedig korszerű és igényes élménykiállítás várt bennünket. A múzeumpedagógiai foglalkozás során rengeteg információval gazdagodtunk, a költő személyes tárgyi hagyatékán kívül szinte minden életre kelt az emlékhely interaktív kiállítóterében.

Ezt követően azt a belvárosi épületet kerestük fel a Veres Pálné utcában, amelyben Ady Endre feleségével, Csinszkával élt 1917 és 1919 között. Időközben múzeum lett a költő utolsó lakásából, de egykori konyhájában ülve, majd szobáit végigjárva mi is érzékelhettük azt a miliőt, amely Ady idejében fogadhatta a vendégeket, a korabeli művészvilág legnagyobb alakjait. Megtekinthettünk személyes tárgyakat, bútorokat, és egyben bepillanthattunk egy olyan modern polgári lakásba, amelyhez hasonló ebből a korszakból nem sok maradt meg Budapesten.

A délután hátralévő részét a belvárosban töltöttük. Szabadidő keretében lehetőség nyílt elmerülni a Váci utca forgatagában, nézelődni, vásárolni, majd a Duna-korzón élveztük a kora nyári hangulatot, végül a Lánchídon átkelve – töretlen lelkesedéssel és kitűnő hangulatban – a Várnegyed legnevezetesebb látnivalóit is útba ejtettük.

Nagy öröm a szervezők számára, hogy ismét bebizonyosodott: a művészet és a kultúra iránti igény, érdeklődés része a gépiparis diákok életének, méltán illet köszönet és dicséret mindenkit, aki a program megvalósításához résztvevőként vagy támogatóként hozzájárult!

A csoport kísérői Samuné Kulics Ilona, Sarus Tímea és Paukovits Éva tanárnők voltak.

Az eseményen készült képek itt érhetők el.

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.