1956-ra emlékeztünk

Az 1956-os forradalom évfordulójáról a 11-12. évfolyamainkkal rendhagyó módon, az iskola falain kívül emlékeztünk meg ebben a tanévben.

Október 14. és 28. között összesen 9 osztályunk kereste fel a felsőcsatári Vasfüggöny Múzeumot. Választásunk erre az autentikus helyszínre esett, mert amellett, hogy sajátos hangulatával rabul ejti az oda látogatót, helytörténeti jelentőséggel bír, és olyan élményt ad, mely által a nagy történelmi esemény elveszítheti „tankönyvszagát”, befogadhatóbbá, testközelibbé válhat.

Diákjainkkal a faluból indultunk gyalogos túránkra a szőlőhegyen keresztül, amely egykor a határövezet részét képezte, így csak helyi lakosok, illetve határsáv-igazolvánnyal rendelkezők juthattak át a Pinka-hídon felállított katonai ellenőrző-ponton. Ezen az idegenek számára megközelíthetetlen területen áthaladva érkeztünk a Vas-hegy magyarországi oldalán úticélunkhoz, amely igazi kuriozitás, a világ minden tájáról látogatják.

Goják Sándor, az emlékhely létrehozója és tulajdonosa történelmi tényekre építve, saját és mások élményeit idézve tárta elénk gyűjteményét, amely a magyar határvédelem 1948-89 közti időszakát dolgozza fel. Hosszas kutatómunkájának köszönhetően láthattunk eredeti tárgyakat, fotókat, sajtóanyagokat szabadtéri múzeumában, gyönyörködhettünk a Kápolna-dombról nyíló kilátásban és a lenyűgöző környezetben. Előadása hozzásegített bennünket ahhoz, hogy közelebbről megismerjük, megértsük a magyar történelemnek ezt a korszakát, a forradalom körülményeit, hiszen olyan személy szájából hallhattunk érdekes információkat, izgalmas történeteket, aki maga is részese volt a nehéz időknek: életre kelt a múlt. Az időutazás részeként tanulmányozhattunk szögesdrótot, aknát, kézigránátot, szerencsét próbálhattunk egy lézeres aknamezőn, felmászhattunk a katonai magasfigyelőre is.

Alsóbb évfolyamaink (9-10.) Tóth Kálmán - a Savaria Múzeum múzeumpedagógusának – interaktív előadását hallgathatták meg a Vasfüggönyről, amelynek felhúzása után a „rendszer mögött” az élet egyik pillanatról a másikra megváltozott többek között Vas megyében is. Az előadás során a határváltozások történeti áttekintése mellett egykori határsértőkkel készült interjúrészletek hangzottak el, melyek szemléltették, hogy milyen volt az élet a Vasfüggöny árnyékában.  

Bízunk abban, hogy hagyományt teremthetünk, amely tartalmas és kellemes közösségi programként nemcsak kiegészíti a tanultakat, hanem egyben sajátos lehetőséget biztosít a megemlékezésre is.

                                                                      

A program felelősei:

Paukovits Éva , Biácsi Hajnalka

Az eseményhez tartozó képgaléria itt érhető el.

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.