A Mindentudás Középiskolája – Matematika a mindennapokban

A Mindentudás Középiskolája – az iskola által szervezett tudománynépszerűsítő előadássorozat – matematikai témájú előadással kezdődött.

Molnár Zoltán, a Gépipari matematikatanára tartott előadást Lehet-e a logaritmussal egeret fogni? – Matematika a mindennapokban címmel.

Az elsődleges cél az volt, hogy a diákok is lássák, a matematikának a mindennapi életünkben is meghatározó szerepe van: a prímszámok fontos szerepet játszanak titkosítási algoritmusoknál; a játékelmélet segíthet bizonyos döntések meghozatalánál; a matematika segédeszköz lehet fizikai kérdések megválaszolásánál; a statisztikai ismeretek jól jöhetnek hamis adatok kiszűrésénél; függvények szélsőértékeinek meghatározása pedig választ ad arra, hogy mennyit kell elfogyasztani a dobozos sörből, hogy az stabilan álljon, illetve milyen messze kell állnunk egy hölgytől, hogy a lehető legtöbbet lássuk a lábából.

Más matematikatörténeti érdekességek mellett arra is választ kaphatott a hallgatóság, hogyan lehet egeret fogni a logarléccel. Nagy matematikusok életének egy-egy szakmai és emberi eseményére is fény derült az előadás végén. Hiszen a matematika mindenhol ott van. És a matematikus is ember, csak vannak problémái.

Az eseményen készült képek itt tekinthetők meg.

Az előadás során levetített prezentáció:

Eseménynaptár

Július 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Bázisintézmény programok

Az "Oktatási Hivatal Bázisintézménye"-ként az idei tanévben is számos érdekes programmal várjuk kedves vendégeinket iskolánkban! Részvételi szándékukat, illetve jelentkezésüket a különböző rendezvényeinkre ezen az űrlapon tudják megtenni.

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.