„Ein Platz für Deutsch” projekt

Iskolánkban 2020 március végén zárult a Goethe Intézet által meghirdetett „Ein Platz für Deutsch” c. projekt, amelynek keretében az első emeleti kézikönyvtár helyén kialakítottunk egy német nyelvi termet, ahol mindenki szívesebben tanulja a nyelvet.

A Goethe Intézet pályázatán, melyet magyarországi szakgimnáziumok és szakközépiskolák számára írtak ki a német nyelv népszerűségének növelésére és egy német nyelvi tanulósarok kialakítására, tíz középiskola közül 2. helyezést értünk el. Jutalmul számos a német nyelv támogatását szolgáló ajándékokat kaptunk a terem kialakítási költségein túl.

A 9-12. évfolyam német csoportjaiból húsz diák dolgozott a projekten három hónapig Biácsi Hajnalka és Dala-Nagy Henrietta tanárnők irányításával. Először megtanulták, mitől projekt a projekt, hogyan kell egy projektet megtervezni, lebonyolítani, dokumentálni és prezentálni. Ezután kezdődött a lázas ötletelés, tervezés, a lebonyolítási és költségterv elkészítése, majd a szerződéskötés után elkezdődhetett a megvalósítás, a terem felújítása és berendezése: falat és ablakokat újítottunk fel, raklapból kabát- és táskatartót, új asztalokat készítettünk, nyelvtanuló játékokra, segédanyagokra, költöttünk. A terem kialakításához a Goethe Intézettől 450.000 Ft támogatást nyertünk. A projektet végig fotókkal és videókkal dokumentáltuk, a végén egy prezentációt készítettünk. A termet Kovács Péter igazgató úr avatta fel egy kis parti keretében.

Célunk a német tanulósarok kialakításával az volt, hogy kötetlenebb környezetben vidámabban, sok játékkal, nyelvi gátlásoktól felszabadulva tanuljunk németül. Fontosnak tartjuk, hogy a német nyelvet közelebb vigyük diákjainkhoz. Lényeges szempont volt még a németet tanuló csoportok összekovácsolása igazi csapattá, egymás ötleteinek elfogadása, az együttműködés megtanulása.

A projekthez a logót Nagy Tamás (13.D osztályos tanuló) tervezte, amiből a záróünnepségre egy álló molinó is készült.
A végső beszámoló ünnepélyes keretek között zajlott Budapesten a Hotel Hungáriában, ahol az országos projektben részt vevő mind a tíz csapat bemutatta a projektjét. A záróünnepségen és díjátadón a Goethe Intézet egyszerűsített olvasmányokkal és egy „moderációs kofferrel” lepett meg minket, illetve a csapattagok munkáját vásárlási utalvánnyal jutalmazta.

Köszönjük a Goethe Intézet támogatását! Továbbá köszönjük az iskola nyújtotta támogatást és segítséget, a lelkes diákok és szüleik munkáját, hogy mindezt sikeresen megvalósíthattuk!

 

Biácsi Hajnalka (a projekt koordinátora)

 

Az eseményen készült képek itt érhetők el.

Fájó szívvel tudatjuk Mindenkivel, aki ismerte, hogy szeretett Kollégánk, Nagy Árpád tanár úr hosszú, de méltósággal és becsülettel viselt betegsége után elhunyt. Őszinte részvétünket fejezzük ki a családnak, és Mindenkinek, aki ismerte. A Gépipari egész dolgozói közössége gyászolja, emlékét kegyelettel őrizzük.

Eseménynaptár

Január 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kövess minket közösségi oldalainkon:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.