„Ein Platz für Deutsch” projekt

Iskolánkban 2020 március végén zárult a Goethe Intézet által meghirdetett „Ein Platz für Deutsch” c. projekt, amelynek keretében az első emeleti kézikönyvtár helyén kialakítottunk egy német nyelvi termet, ahol mindenki szívesebben tanulja a nyelvet.

A Goethe Intézet pályázatán, melyet magyarországi szakgimnáziumok és szakközépiskolák számára írtak ki a német nyelv népszerűségének növelésére és egy német nyelvi tanulósarok kialakítására, tíz középiskola közül 2. helyezést értünk el. Jutalmul számos a német nyelv támogatását szolgáló ajándékokat kaptunk a terem kialakítási költségein túl.

A 9-12. évfolyam német csoportjaiból húsz diák dolgozott a projekten három hónapig Biácsi Hajnalka és Dala-Nagy Henrietta tanárnők irányításával. Először megtanulták, mitől projekt a projekt, hogyan kell egy projektet megtervezni, lebonyolítani, dokumentálni és prezentálni. Ezután kezdődött a lázas ötletelés, tervezés, a lebonyolítási és költségterv elkészítése, majd a szerződéskötés után elkezdődhetett a megvalósítás, a terem felújítása és berendezése: falat és ablakokat újítottunk fel, raklapból kabát- és táskatartót, új asztalokat készítettünk, nyelvtanuló játékokra, segédanyagokra, költöttünk. A terem kialakításához a Goethe Intézettől 450.000 Ft támogatást nyertünk. A projektet végig fotókkal és videókkal dokumentáltuk, a végén egy prezentációt készítettünk. A termet Kovács Péter igazgató úr avatta fel egy kis parti keretében.

Célunk a német tanulósarok kialakításával az volt, hogy kötetlenebb környezetben vidámabban, sok játékkal, nyelvi gátlásoktól felszabadulva tanuljunk németül. Fontosnak tartjuk, hogy a német nyelvet közelebb vigyük diákjainkhoz. Lényeges szempont volt még a németet tanuló csoportok összekovácsolása igazi csapattá, egymás ötleteinek elfogadása, az együttműködés megtanulása.

A projekthez a logót Nagy Tamás (13.D osztályos tanuló) tervezte, amiből a záróünnepségre egy álló molinó is készült.
A végső beszámoló ünnepélyes keretek között zajlott Budapesten a Hotel Hungáriában, ahol az országos projektben részt vevő mind a tíz csapat bemutatta a projektjét. A záróünnepségen és díjátadón a Goethe Intézet egyszerűsített olvasmányokkal és egy „moderációs kofferrel” lepett meg minket, illetve a csapattagok munkáját vásárlási utalvánnyal jutalmazta.

Köszönjük a Goethe Intézet támogatását! Továbbá köszönjük az iskola nyújtotta támogatást és segítséget, a lelkes diákok és szüleik munkáját, hogy mindezt sikeresen megvalósíthattuk!

 

Biácsi Hajnalka (a projekt koordinátora)

 

Az eseményen készült képek itt érhetők el.

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.