Bázisiskola – Horváth István: Emelt szintű fizika kísérletek (4,7,18)

Bázisintézményi program keretében Horváth István mesterpedagógus, munkaközösség vezető folytatta az elmúlt években megkezdett emelt szintű fizika érettségi kísérleteinek bemutatását.

2019. november 21-én három emelt szintű kísérlet került bemutatásra:

  • Tapadókorong lövedék sebességének mérése (4. mérési feladat)
  • A hang terjedési sebességének mérése rezonanciával (7. mérési feladat)
  • Lencse fókusztávolságának mérése Bessel módszerrel (18. mérési feladat).

A mérések leírását az öt iskolából érkező tizennyolc diák és három tanár nyomtatásban is megkapta.

Mindhárom esetben először a kísérlet elméleti alapjainak ismertetése történt IKT eszköz használatával. Ezt követte a kísérleti eszköz bemutatása, a mérendő adatok meghatározása, majd egy próba mérés. Az összeállított mérés elvégzése során Horváth István felhívta a hallgatóság figyelmét azokra a „trükkökre”, amelyek gyorsítják a mérések elvégzését és növelik az adatok pontosságát. A mért adatok feldolgozása az előadó által előre elkészített Excel számoló, elemző táblázat alkalmazásával történt, amely tükrözte a tanár úr mesterprogramjában megfogalmazott célkitűzéseket.

Az ismertető után a diákok és tanáraik is elvégezték a méréseket. Szükség esetén az előadótól segítséget kaptak a kísérletek elvégzéséhez, az adatok méréséhez és a kiértékeléshez. A munka jó hangulatban folyt, mindenki aktívan tevékenykedett a mérések elvégzése során.

Személyes beszélgetés alapján hasznosnak értékelték a résztvevők a bemutatót. Néhány diák megjegyezte, milyen kár, hogy nem a témazáró dolgozat előtt került kitűzésre a bemutató időpontja. A sok résztvevő bizonyította, hogy mekkora szükség van az ilyen jellegű emelt szintű kísérleti bemutatására, a fizika tantárgy vonzóbbá, érdekesebbé tétele érdekében is.

Az eseményen készült képek itt érhetők el.

Eseménynaptár

Június 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Bázisintézmény programok

Az "Oktatási Hivatal Bázisintézménye"-ként az idei tanévben is számos érdekes programmal várjuk kedves vendégeinket iskolánkban! Részvételi szándékukat, illetve jelentkezésüket a különböző rendezvényeinkre ezen az űrlapon tudják megtenni.

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.