Irodalmi kirándulás Komáromba

A Gépipari 10. évfolyamos diákjai irodalmi kiránduláson vettek részt, Peresznyákné Zsoldos Csilla és Paukovits Éva tanárnők vezetésével, 2019. október 24-én.

A 30 főből álló csoport úti célul Komárom városát választotta, mely a Csallóköz, a Komárom-Esztergomi-síkság és a Mátyusföld találkozási pontján, a Duna két partján épült település. Bal parti része Komarno /Észak-Komárom/ Szlovákia része, a jobb parti, kisebb része Magyarország területén fekszik. A komáromi vasútállomástól alig pár lépésre található a Duna-part.A túloldalon fekszik Észak-Komárom vagy más néven Révkomárom, amely hajdan egy település volt a magyar oldalon fekvő várossal.

Irodalmi kirándulásunk eső állomása, az UNESCO világörökség várományosi listáján szereplő, klasszicista stílusú Monostori erőd volt. 

A Komáromot körülölelő erődrendszer egyes elemei már a 16. században is álltak, de csak a 19. század legelején, a napóleoni háborúk során épültek ki igazán. 1809-ben ugyanis Napóleon seregei elfoglalták Bécset, I. Ferenc császár pedig Komáromba menekült. A nagy ijedségben a császár elhatározta, hogy Komáromban a birodalom legerősebb erődrendszerét fogja megépíteni, ahol – szükség esetén – akár 200 ezer katona is állomásozhat. A már álló Csillag erőd mellé, a város déli és nyugati kijáratához is terveztek egy-egy erődöt. Az 1848–49-es szabadságharc azonban keresztülhúzta az osztrák terveket, mivel a komáromi vár magyar kézre került. A védők, Klapka György vezetésével, még a világosi fegyverletétel után is tartották magukat egy ideig, később azonban a tábornok, emberei szabad elvonulásának fejében, átadta a várat az osztrákoknak. 1850-ben újra megkezdődött az erődrendszer építése, amelynek legnagyobb vállalása a Monostori erőd volt. A munkálatok 21 évig tartottak,  az építkezésben 1800 kőműves és tízezer segédmunkás vett részt.  Közép-Európa legnagyobb újkori erődjének méretei tényleg lenyűgözőek. Az erőd 25 hektárt foglal el, 640 helyiség van benne, előfordult, hogy egyszerre nyolcezer katona állomásozott itt. A Komáromot védő erődrendszer 1877-ben vált teljessé, amikor a város déli bejáratánál álló Igmándi erőd is elkészült.

Az erődrendszer megtekintése után, egyórás hajókiránduláson vettünk részt, mely során megcsodálhattuk a Duna mente  élővilágát, főbb nevezetességeit.

A hajókirándulásnak a 25 fokos, nyarat idéző időjárás is kedvezett. A hajózás után jól esett egy kis séta, így Komárom belvárosa felé vezetett utunk, ahol lehetőségünk volt a városnézés után ebédelni is.

A közeli hídon átsétálva, kirándulásunk utolsó állomásához érkeztünk, Komarnoba. /Észak-Komárom/

Ma már két külön városról beszélünk, a kapcsolat nagyon is élő a két oldal között. Sétánk az Európa-udvarnak nevezett, egyedi épületegyütteshez vezetett elsőként, amelynek tervei a komáromi (Komárno) Európa Ateliér tervezőirodából származnak. Az épületek, amelyek egy 6 500 négyzetméteres új teret vesznek körbe, Európa egyes vidékeinek építészeti jellegzetességeit mutatják be.

Az új Európa-udvart a dél-szlovákiai Duna mellett fekvő Komárom városának történelmi városközpontjával három történelmi kapu köti össze: a Szent István-kapu, a IV. Béla-kapu és a Mária Terézia-kapu.

A Zichy-palota belső parkját az új térrel a Mátyás-kapu köti össze. Ezt a kaput történelmünk legismertebb (és a városhoz érzelmileg erősen kötődő) királyáról nevezték el. A kapu a tér egyik domináns építménye, amely formájával és színeivel Mátyás király uralkodása alatt épült épületeket idézi. A tér közepén annak a kútnak a működőképes másolata található, amely 1878-ig a Hlavné námestie téren állt a komáromi Városháza előtt.

Az eseményen készült képek itt érhetők el.

Eseménynaptár

December 2019
H K Sz Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Következő események

Nyílt napok az iskolában
2019 december 10
Nyílt napok a Gépipariban
2019 december 10
Bázisintézményi program - "Egy lépés a toleranciáért" (vetélkedő 7-8. osztályosok számára)
2019 december 12
Téli szünet
2019 december 23
Téli szünet
2019 december 23
Téli szünet
2019 december 23
Téli szünet
2019 december 23
Téli szünet
2019 december 23
Téli szünet
2019 december 23
Téli szünet
2019 december 23

Bázisintézmény programok

Az "Oktatási Hivatal Bázisintézménye"-ként az idei tanévben is számos érdekes programmal várjuk kedves vendégeinket iskolánkban! Részvételi szándékukat, illetve jelentkezésüket a különböző rendezvényeinkre ezen az űrlapon tudják megtenni.

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.