Graz és Güssing 2019

Szeptember végén és október elején 2 hagyományos külföldi utazásra került sor iskolánkban, mindkettő Ausztriában.

Diákjaink ismét jól érezték magukat a programok során, és egy sikeres pályázatnak köszönhetően ingyenesen vehettek részt a tanulók ezeken.

 

Musical Güssing: „A I D A”

2019.09.20. péntek

Történelem, színház, vártúra és shopping

 

Címszavakban így lehet röviden leírni güssingi kirándulásunkat, melynek központi rendezvénye az AIDA musical megtekintése volt.

A bildeini határélményparkban (Grenzerfahrungsweg) első világháborús lövészárok, második világháborús harckocsi és az egykori vasfüggönyt bemutató tanösvény szerepelt a programban.

Következő állomásunk Güssing volt, tanulóink nagy figyelemmel hallgattak 3 magyar fiatalembert az előadás után, akik kiváló német nyelv,- és énektudásukkal ejtették ámulatba a kb. 400 osztrák és iskolánk 46 diákját a Musical Güssing előadásán. Koczor András, Hompok Tamás és Kutnyánszky Zoltán elégedetten nyilatkozott arról, mennyire megbecsülik őket Güssingben, amit igyekeznek magas színvonalú előadással és perfekt német nyelvtudással is meghálálni. András és Zoltán főállású munkahelye Ausztriában található, ott dolgoznak már több mint 10 éve. 

Példájuk a magyar fiatalok számára is tanulságos és látható, milyen óriási lehetőségek előtt áll az aki német nyelvet tanul, mert használható nyelvtudásra szükség van, ha valaki Ausztriába igyekszik és aki szorgalmas, azt igazán elismerik odaát.

Az előadás után güssingi várat tekintettük, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre, ennek csupán 20 perc gyaloglás az ára. Utazásunk az oberwarti EO shopping centerben folytatódott, ahol a kulturális élményeket egy kis vásárlással kiegészítve.  

Utazásunk utolsó állomása Raiding (Doborján) és Liszt Ferenc szülőháza volt. Ausztria őrzi a nagy zeneszerző emlékét, ezt mutatta a modern koncertterem, a szép és gondozott kert a szülőház körül és természetesen a feliratok, valamint a falun áthúzódó tanösvény is.

 

Grazi kirándulás

2019.október 7. hétfő

Flughafen Graz repülőtér, városnézés, Antenne Steiermark rádió látogatás,

Grazer Herbstmesse őszi kiállítás és vidámpark, Shopping Center Murpark

 

Első állomásunk a nemzetközi repülőtér volt, mely ugyan sokkal szerényebb a bécsi reptérnél, de jól látható a bejelentkezés folyamata, érzékelhető a reptéri hangulat és mivel kevesebb az utas, így zavartalanul lehet olvasgatni az angol/német nyelvű feliratok sokaságát.

A grazi belváros Európa egyik legnagyobb - világháborút épségben átvészelt - középkori belvárosa, az Uhrturm és a Schlossberg megmászása kihagyhatatlan a programból.

A következőkben a társaság nagyobb része 1 óra szabadidőt kapott, míg egy kisebb csoport az Antenne Steiermark zenei rádióba igyekezett. Részletesen bemutatták a rádió működését, találkoztunk az aktuális program moderátorával, kérdéseket tehettünk fel angolul és németül.

A grazi vásárban 3-4 fős csoportokban fedezték fel a különböző kiállítási területeket, gyűjthettek apró ajándékokat, ismertetőket, megcsodálhatták a korábbi évtizedekből származó, de gyönyörű állapotú Ferrarikat. A vidámparkban rengeteg osztrák fiatallal együtt hullámvasutak és egyéb pörgő, forgó attrakciók vártak bennünket

Az osztrák fiatalokkal is elindul egy kis beszélgetés és pont az ilyen alkalmak azok, ahol megmutatkoznak az ilyen egynapos utazások közvetlen haszna.

A napi program zárásaként egy nagy bevásárlóközpont következett, a Murpark Shopping Center.

Vécsey Zsolt, a kirándulások szervezőtanára

Az eseményen készült képek itt érhetők el.

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.