„Varga 100” – Gépiparis részvétel a nemzetközi matematikai konferencián

Varga Tamás 100. születésnapja alkalmából nemzetközi matematikadidaktikai konferenciát rendeztek november első hetében Budapesten.

Varga Tamás a matematikaoktatás és a matematikaoktatásról való kutatás kiemelkedő, nemzetközi hírű szakembere volt; a hazai matematikaoktatás, és különösen a felfedeztető matematikaoktatási hagyomány máig épít a munkásságára.

A konferenciát az MTA-ELTE Korszerű Komplex Matematikaoktatás Kutatócsoportja (vezetője: Vancsó Ödön) és az MTA-Rényi Felfedeztető Matematikatanítás Kutató-csoportja (vezetője: Juhász Péter) rendezte a matematikadidaktika kiemelkedő nemzetközi szakértőinek részvételével a Magyar Tudományos Akadémián.

Három kontinens 18 országából 131 résztvevő regisztrált a találkozóra. Kiállítás készült Varga Tamás munkásságáról, és négy plenáris előadásra, egy panelbeszélgetésre, tizenegy poszter bemutatására, hét workshopra és hatvan előadásra került sor. A Gépiparit (és Nyugat-Dunántúlt) Molnár Zoltán, az iskola matematikatanára és Horváth Marcell 5/13/C osztályos tanuló képviselte a konferencián.

A hivatalos megnyitón Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Wolf-, Bolyai- és Széchenyi-díjas matematikus köszöntötte a megjelenteket. A konferencia alatt Molnár Zoltán és Horváth Marcell is tartott előadást a „Teaching of Logic” nevű szekcióban, amelynek elnöke a francia Viviane Durand-Guerrier, a montpellier-i egyetem matematika tanszékének oktatója volt. A tanár úr és Marcell angol nyelvű előadásában (The Role of Argumentation, Proof and Logical Thinking in Students’ Mathematical Studies and Beyond – Az érvelés, a bizonyítás és a logikus gondolkodás szerepe a diákok matematikai tanulmányaiban és azon túl) a logika matematikaoktatásban betöltött szerepéről beszélt, nevezetes matematikatörténeti problémákat, feladatokat, paradoxonokat mutattak be. Az előadás anyaga a konferenciát bemutató angol nyelvű kiadványokban is olvasható lesz. A kutatás folytatódik: jövő nyáron a lengyelországi Gdanskban találkoznak ismét a matematikai logika iránt érdeklődők.

Molnár Zoltán és Horváth Marcell előadásának magyar nyelvű, kibővített verziója – várhatóan – az iskolában is meghallgatható lesz ebben a tanévben.

A konferenciáról további információk találhatók a https://varga100.sciencesconf.org/ oldalon.

Az eseményen készült képek itt érhetők el.

 

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.