Gépiparisok Lengyelországban, a magyar-lengyel barátság jegyében

Pedagógusként, nevelőként, felelős állampolgárként számtalan dolgot szeretnénk átadni a fiatalabb generációknak, tömérdek tapasztalati lehetőséget próbálunk kínálni nekik, hogy boldogulhassanak felnőtt életükben.

A Waclaw Felczak Alapítvány támogatásával iskolánk 12. c osztályának tanulói, és kísérő tanáraik (Samu Sándor tanár úr, Balogh Szabolcs tanár úr és Vincze Anita tanárnő) október 23-a és 25-e között egy lengyelországi kirándulás során ilyen tapasztalati lehetőséget kaptak, mely során további megismerésre/tanulásra impulzust adó projektben vehettek részt.

Utazásunk célja, elsősorban benyomások szerzése Lengyelországról, az épített és természeti környezetről, a kultúráról, a magyar-lengyel történelmi emlékhelyek meglátogatása, a lengyel-magyar barátság megtapasztalása, valamint az osztályközösségben megélt élmények bővítése, mélyítése volt.

Október 23-án hajnali 5 órakor autóbusszal Csornán át indultunk, ahol felvettük lengyelül jól beszélő utaskísérőnket. Hosszú, szünetekkel megszakított út után délután 3 órára érkeztünk Auschwitz bejáratához. A szigorú biztonsági előírásoknak megfelelő ellenőrzés után két csoportra osztották a társaságot, a csoportok magyar nyelvű idegenvezetéssel ismerhették meg a népirtás, terror szimbólumává vált koncentrációs tábor történetét.

A szögesdrótok, a megmaradt épületkomplexumok, a rengeteg látogató ellenére tapasztalható végtelen csend nyomasztó hatása, a szenvedés látható, és kézzelfogható jelei mindannyiunk számára megterhelőek voltak.

A kirándulás második reggelén korán indultunk Tarnowba. Először Bem Apó szarkofágját tekintettük meg, amelyet egy mesterséges tóban kialakított kis szigeten felállított hat korinthoszi oszlop tetején helyeztek el. A történelmi hátteret ismerve is azt éreztük, méltó helyen nyugszik a gyermekkorunk óta ismert hős. Bem apó szülővárosában lépten-nyomon a magyar-lengyel baráti viszony bizonyítékaival találkoztunk. Az emlékhelyeken magyar feliratok, szalagok, koszorúk, a Krakowska utcában felállított székelykapu, mögötte a Petőfi tér, a költő bronz mellszobrával, Forgon Mihály és Lippóczy Norbert kopjafáival.

Délután Krakkó városának megismerése következett: a Királyok útja, a Bursa Hungarorum, a Balassi emléktábla, Piactér, Posztócsarnok, Mária templom, Flórián kapu, Barbakan.

Kirándulásunk utolsó napját a közös reggeli és Krakkótól való búcsúzás után a Limanowa melletti Jablonec magaslaton található I. világháborús csatahelyszín és sírkert felkeresésével folytattuk. Kegyeletünket róttuk le a limanowai áttörés magyar hősei előtt, megnéztük Muhr Ottomár kápolna mauzóleumát.

Egy ország, egy nép megismerésére természetesen három nap kevés, de ez a három nap nagyban hozzájárul ahhoz, hogy tanulóink kíváncsiak, nyitottak legyenek Lengyelországra, a lengyel népre, érzékenyek legyenek a hagyományosan jónak tekinthető lengyel-magyar kapcsolatokra, azok ápolására, hiszen ez számukra nem elméleti kérdés.

Mindehhez a lehetőséget, a Waclaw Felczak Alapítvány pályázata biztosította, amit ezúton is tisztelettel köszönünk.

Vincze Anita, a 12. c osztályfőnöke

Az eseményen készült képek itt érhetők el.

Eseménynaptár

December 2019
H K Sz Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Következő események

Téli szünet
2019 december 23
Téli szünet
2019 december 23
Téli szünet
2019 december 23
Téli szünet
2019 december 23
Téli szünet
2019 december 23
Téli szünet
2019 december 23
Téli szünet
2019 december 23
Téli szünet
2019 december 23
Téli szünet
2019 december 23
Téli szünet
2019 december 23

Bázisintézmény programok

Az "Oktatási Hivatal Bázisintézménye"-ként az idei tanévben is számos érdekes programmal várjuk kedves vendégeinket iskolánkban! Részvételi szándékukat, illetve jelentkezésüket a különböző rendezvényeinkre ezen az űrlapon tudják megtenni.

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.