Irodalmi kirándulás Budapesten

2019. április 25-én, a 9. évfolyam 43 diákja irodalmi kiránduláson vett részt Budapesten.

Utunk első állomása a József Attila Emlékhelyre (Budapest, Gát utca 3.) vezetett.  

József Attila szülőháza Ferencvárosban található, mely a költő születésének 110. évfordulójára teljesen megújult. Az Emlékhely a Petőfi Irodalmi Múzeum által berendezett élményszerű és korszerű kiállítótérben a költő életén, művein, érzelmi és gondolati vívódásain vezeti végig látogatóit. Kialakítása rendkívül színvonalas, 21. századi oktatási, muzeológiai központú elvárásokat helyezi előtérbe. A kiránduláson részt vevő diákok az élményközpontú megközelítésnek köszönhetően, önállóan tekinthették meg az Emlékhelyen kialakított informatikai eszközök segítségével József Attila életének főbb állomásait.A kiállítás az idő motívuma, a mulandóság megragadása köré épül. A kör alakú interaktív tábla végig vezette a diákokat József Attila életműve főbb állomásain. Számos hang-, videó anyag, valamint fotó is segítette az elmélyülést. A kiállítás végén lehetőséget kínáltak selfie készítésére is a költővel, melyet e-mailben kaptak meg az érdeklődők.

Utunk második állomása az Ady Endre Emlékmúzeumhoz, Ady Endre utolsó budapesti lakásához (Budapest, Veres Pálné u. 4-6.) vezetett.

A Duna-parton sétálva közelítettük meg a helyszínt. A séta közben a főváros több nevezetessége is szemünk elé tárult. A kiállítás szintén a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.

A budapesti Ady Endre Emlékmúzeum a költő születésének századik évfordulójára, 1977-ben, a költő emlékére létrehozott kiállítóhely. Ady Endre első és egyetlen, Csinszkával közös lakása a pesti belváros forgalmas utcájában található. A lakást Ady felesége, Boncza Berta (Csinszka) örökölte, édesapja halála után. A házaspár 1917 őszétől, a költő haláláig lakott itt.

A három szoba a költő és felesége személyes tárgyait mutatja be.

A kiállítóhely megtekintése előtt a diákok 45 perces irodalomtörténeti előadáson vehettek részt, mely során az eddig tanult ismereteiket is felfrissíthették, többek között a házaspár levelezésébe is betekintést nyerhettek.

Az Emlékmúzeum megtekintése után - az irodalmi kirándulás méltó befejezéseként- sétánk a belvárosba (Váci utca és környéke), valamint a Budai Várnegyedbe vezetett.

A szép időben a Lánchídon át közelítettük meg a Budai várat, valamint a Halászbástyát és gyönyörködtünk a fővárosra nyíló lenyűgöző kilátásban.

 Paukovits Éva és Peresznyákné Zsoldos Csilla, kísérőtanárok

 

Az eseményen készült képek itt érhetők el.

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.