Bázisiskola – Molnár Zoltán: Miért nincs matematikai Nobel-díj?

A matematikusoknak szóló elismerésekről, nemzetközi díjakról szólt Molnár Zoltán tanár úr előadása 2019. március 28-án az iskola előadótermében – 130 diák és tanár, érdeklődő előtt.

Alfred Nobel 1895-ben kelt végrendeletében úgy határozott, hogy vagyonának, hagyatékának kamataiból minden évben a legkiválóbb teljesítményt elérő tudóst kell díjazni a fizika, a kémia és az orvostudomány területéről, illetve az irodalom legjelentősebb képviselőit és a világbéke megteremtéséért fáradozó humanistákat is elismerés illeti. A közgazdaságtan legjelentősebb tudósait az 1960-as évek végétől díjazzák. Matematika kategóriában azonban nem létezik Nobel-díj.

Az előadásból kiderült, hogy ennek a döntésnek nem volt köze Nobel szerelmi ügyeihez (bár erről sokszor hallani), inkább a feltaláló matematikához való viszonya lehetett ennek az oka. Nobel ugyanis nem ismerte a felsőbb matematika eredményeit, munkájához nem volt szüksége bonyolultabb matematikai ismeretekre.

Ettől függetlenül időnként kapnak matematikusok, matematikával foglalkozók is Nobel-díjat – igaz, nem matematikait. Bertrand Russel irodalmi munkásságáért (filozófiai, logikai tevékenységéért), Harsányi János pedig a közgazdaságtanban szerzett újításaiért (a játékelméleti alkalmazásokért) részesült ebben az elismerésben.

Kiderült az is, hogy több – a Nobel-díjjal egyenrangú – elismerést kaphatnak a legkiválóbb matematikusok: Abel-díjat, Fields-érmet, Wolf-díjat, Pólya-díjat, Bolyai-díjat. Számos kiváló magyar matematikus is büszkélkedhet ezekkel.

Az előadásban egyéb matematika- és tudománytörténeti érdekességek is elhangzottak.

Az eseményen készült képek itt érhetők el.

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.