Paksi kirándulás

Beszámoló a GINOP-6.2.3-17-2017-00029 azonosító számú projekthez kapcsolódó, szabadidő hasznos eltöltését támogató iskolai programok megvalósításáról. Villamosenergia és a maghasadás. A paksi atomerőmű.

Reggel, a korai órában indultunk el Paksra, az út kb. három órán át tartott, kicsit hosszú volt.

Pakson a látogatóközpontban kedvesen fogadtak bennünket, a megfelelő rendvédelmi intézkedések után (személyi okmányok ellenőrzése, fémtárgyak elzárása) beléphettünk az üzemi területre. Kísérőnk irányításával tízemeletes magasságból nézhettünk le az I-és II-es blokkokra. A diákok tájékoztatót hallhattak az atomerőmű felépítéséről, a primer és a szekunder kör szerepéről, a Duna vizének jelentőségéről, a karbantartási munkák fontosságáról, illetve a védő-óvó intézkedésekről is, pl. a ruházat jelentőségéről, a doziméter szerepéről.

Majd viszonylag zajos munkaterület megtekintésére került sor, ahol a füldugó használata is kötelező volt. Ezen a helyen a szivattyúk, a kondenzátorok és turbinák működését figyelhették meg a diákok.

Az üzemi terület elhagyása után a látogatóközpontban kaptunk nagyon részletes tájékoztatót a következő témákkal kapcsolatban:

  • a Duna vizének jelentősége, a vízhőmérséklet szabályozásának előírásai
  • a különböző országok atomerőműveinek száma, elhelyezkedése, típusai
  • a radioaktivitás története, a legismertebb személyek
  • a szabályozott láncreakció lényege
  • diffúziós ködkamra működésének lényege
  • a szabályozó rudak szerepe, jelentősége
  • a hulladéktárolás problémái, az elhelyezés lehetőségei
  • az atomerőmű bővítésének okai, Paks 2 szerepe

A diákok a kb. 2,5 órás szakmai tájékoztatást nagyon fegyelmezetten, odafigyeléssel hallgatták végig. Mindvégig lehetőségük nyílt kérdéseket feltenni, illetve válaszolni a vezetőnk által feltett kérdésekre. Nagyon motiváltak voltak a gyerekek, hiszen a többször is jól válaszolók jutalomban részesültek.

Hazafelé úton megálltunk Balatonfűzfőn, ahol bobozásra nyílt lehetőségünk. Minden diák legalább egyszer lecsúszhatott a bobpályán, melynek során élvezhették a sebességet és a csodálatos balatoni panorámát.

A kora esti órákban szerencsésen megérkeztünk az iskolához, bízunk benne, hogy minden diák sok-sok élménnyel tért haza.

Geröly Péter és Paukovits Éva, kísérőtanárok

Eseménynaptár

Június 2019
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Következő események

Bázisintézmény programok

Az "Oktatási Hivatal Bázisintézménye"-ként az idei tanévben is számos érdekes programmal várjuk kedves vendégeinket iskolánkban! Részvételi szándékukat, illetve jelentkezésüket a különböző rendezvényeinkre ezen az űrlapon tudják megtenni.

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.