Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye

2017. elején jelent meg az Oktatási Hivatal pályázata, melynek keretében olyan intézményeket kerestek, melyek készek megosztani a jó gyakorlataikat más intézményekkel illetve más intézményben dolgozó pedagógusokkal. A Gépipari tantestülete egyhangúlag támogatta, hogy intézményünk beadja pályázatát. Pályázatunk sikeres volt, Vas megyében egyedüli szakgimnáziumként elnyertük az "Oktatási Hivatal Bázisintézménye" címet, melyet intézményünk 3 évig használhat.

Pályázatunk és munkatervünk tükrözi azt a pedagógiai hitvallásunkat, hogy nem csak jó szakembereket, hanem humán tudományok felé nyitott, toleráns embereket nevel iskolánk. Szeretnénk a városi és megyei középiskoláknak megmutatni azt a szakmai potenciált, amivel kollektívánk rendelkezik. Az új kihívásoknak megfelelve sok pedagógus jár továbbképzésekre, hogy a megszerzett tudását beépítse saját gyakorlatába. Mi most ezek közül mutatunk meg nyitott óráinkon (pl. osztályfőnöki) párat illetve segítjük tapasztalatainkkal más intézményekben dolgozó tanárokat az új ismeretek átadásában (pl. pénzügy).

Az aktuális tanévre szóló bázisintézményi vállalásainkat a munkaterv is tartalmazza, de az alábbiakban megtekintheti a az egyes tanévek programjait:

Megosztani kívánt jó gyakorlat, innováció, módszertani modellek

  • A holokauszt tanítása más szemmel- jó gyakorlat bemutatása: január 27-hez és áprilisban a magyar eseményekhez kapcsolódóan. Workshop szervezése általános és középiskolai tanárok számára, illetve bemutató óra tartása alap- és középfokú intézmények diákjaival.
  • Az „Egy lépés a toleranciáért” verseny felélesztésével a két megye (Zala és Vas megye) középiskolái számára nyújtunk új ismeretszerzési lehetőséget.
  • A „Mindennapi pénzügyeink” PILOT program keretében részt veszünk a szakgimnáziumokban jövőre bevezetésre kerülő pénzgazdálkodási ismeretekkel foglalkozó tananyag tesztelésén. Az országban összesen négy szakképzési centrum vesz részt ebben a folyamatban, ebből kettő nem közgazdasági profilú - köztük mi sem. Az itt felhalmozódó pedagógiai, szakismereti, módszertani tudást és tapasztalatainkat osztanánk meg a középiskolai tanárokkal, ezzel is segítve más iskolákat a tantárgy következő évi kötelező jellegű bevezetésében. A pénzügyi ismeretek témakörében egy bemutató óra és/vagy szakmai konzultációt vállalunk – workshop keretében.
  • „Az élet iskolája” programban alkalmazott ismeretek, módszerek megmutatása nyílt osztályfőnöki óra keretén belül tanároknak egy adott témában (pl. konfliktuskezelés, munka világa). Azt követően szakmai megbeszélést biztosítunk a felmerülő kérdések tisztázására, módszerek átadására.
  • CISCO hálózati akadémia működésének bemutatása, tapasztalatok átadása - szakmai konzultáció az érdeklődő informatika szakos tanároknak.
  • IKT alkalmazások a tanításban, digitális műhelymunka: tantárgyaktól független alkalmazások megismertetése a kollégákkal, és ezek különböző szakórákba kapcsolásának lehetőségei, konzultációs formában zajló információcsere.
  • „Mindentudás középiskolája” – egy tanéven belül megvalósuló öt-hat előadásból és az azt lezáró vetélkedőből álló programsorozat.
  • Iskolánknak korszerű szemléltető eszközök beszerzésére nyílt lehetősége, ami által lehetővé vált a természettudományos emelt szintű érettségik teljes kísérleti anyagának megvalósítása. Kevés iskola rendelkezik az ehhez szükséges megfelelő eszközparkkal, ezért vállaljuk, hogy tanári vezetés mellett az emelt szinten fizikából, kémiából más iskolában érettségiző diákok kísérleteket hajthatnak végre az érettségi előtti időszakban a „nyitott labor elve” alapján.
  • A matematika tudománytörténetéhez kapcsolódóan előadás-sorozatot tartunk érdekes matematikai problémák bemutatásával, a város minden középiskolásának meghirdetett előadás keretében.
  • Szakmai kirándulás szervezése önköltséges alapon egy-egy tudományterülethez vagy tudóshoz kapcsolódóan a régión belül a szakgimnáziumokban dolgozó kollégák számára

 

 

Eseménynaptár

Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Bázisintézmény programok

Az "Oktatási Hivatal Bázisintézménye"-ként az idei tanévben is számos érdekes programmal várjuk kedves vendégeinket iskolánkban! Részvételi szándékukat, illetve jelentkezésüket a különböző rendezvényeinkre ezen az űrlapon tudják megtenni.

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.